Autostoelen regelgeving

 

Het is van groot belang dat je je kindje veilig vervoert in de auto. Alle autostoeltjes die wij verkopen voldoen aan de Europese veiligheidseisen zodat jij je kindje met een gerust hart kunt vervoeren. Op deze pagina vind je de regels voor het gebruik van een autostoeltje.

 

Nederland
In Nederland moeten alle kinderen tot 1,35 meter gebruik maken van een autostoeltje.  In een taxi of bus zijn autostoeltjes niet verplicht. Zitverhogers mogen alleen gebruikt worden voor kinderen vanaf 1,25 meter die 22 kg of meer wegen. Op dit moment moeten alle autostoeltjes in Nederland voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE R44/04. In de toekomst zal de ECE R129, ook wel bekend als i-Size wetgeving, de norm worden. In een i-Size autostoel worden kinderen tot minstens 15 maanden achterwaarts vervoerd. Wanneer de i-Size wetgeving precies van kracht wordt is op dit moment nog onbekend.

 

Duitsland
In Duitsland moeten alle kinderen tot 12 jaar of kleiner dan 1,50 meter gebruik maken van een autostoeltje. Let op! Dit geldt ook voor alle Duitse taxi’s.

 

België
In België moeten alle kinderen tot 1,35 meter gebruik maken van een autostoeltje, net zoals in Nederland dus. Alleen als er op de achterbank geen plek is voor een derde autostoeltje mag een kind ouder dan drie jaar met de autogordel worden vastgezet.

 

Frankrijk
In Frankrijk moeten alle kinderen tot 10 jaar gebruik maken van een autostoeltje. In principe mogen kinderen niet op de voorstoel zitten, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Heeft de autostoel geen achterbank, geen achterbank met gordels of is de achterbank al bezet door kinderen onder de 10 jaar? Dan mag een autostoel op de voorstoel geplaatst worden. Wanneer een autostoeltje achterwaarts geplaatst wordt mag deze wel op de voorstoel. In Franse taxi’s ben je niet verplicht om een autostoel te gebruiken maar dit wordt wel geadviseerd.

 

Oostenrijk
In Oostenrijk moeten alle kinderen tot 1,50 meter of jonger dan 14 jaar gebruik maken van een autostoel. Wanneer er op de achterbank geen ruimte is voor een derde autostoeltje mag een kind dat ouder is dan 3 jaar met de autogordel worden vastgezet.

 

Zwitserland
In Zwitserland moeten alle kinderen tot 12 jaar of kleiner dan 1,50 meter gebruik maken van een autostoeltje.

 

Italië
In Italië moeten alle kinderen tot 1,50 meter gebruik maken van een autostoeltje. In Italiaanse taxi’s is een autostoeltje niet verplicht maar wordt het wel geadviseerd.

 

Spanje
In Spanje moeten alle kinderen tot 1,35 meter gebruik maken van een autostoeltje, net zoals in Nederland dus. In Spanje mogen kinderen niet voorin zitten tenzij de auto geen achterbank heeft, de achterbank al bezet is door kinderen tot 1,35 meter of wanneer er geen autostoeltje kan worden geïnstalleerd op de achterbank. Maak je in Spanje gebruik van een taxi voor een kort ritje in de stad? Dan is er geen autostoel nodig. Voor taxiritten buiten de stad is een autostoel verplicht voor kinderen tot 1,35 meter.

 

Portugal
In Portugal moeten alle kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1,35 meter gebruik maken van een autostoeltje. Alleen kinderen tot 3 jaar mogen voorin zitten mits zij gebruik maken van een achterwaartse autostoel. Wanneer er achterin geen zitplaatsen of gordels aanwezig zijn mogen kinderen vanaf 3 jaar ook voorin zitten. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen voorin vervoerd worden als er autogordels aanwezig zijn.

 

Denemarken
In Denemarken moeten alle kinderen tot 1,35 meter gebruik maken van een autostoeltje.  In auto’s uit 1989 of ouder mag de autostoel voor kinderen jonger dan drie jaar niet op de achterbank geplaatst worden. In Deense taxi’s ben je niet verplicht om gebruik te maken van een autostoeltje wanneer deze niet aanwezig. Wel moeten alle kinderen vanaf 3 jaar gebruik maken van de autogordel.

 

Turkije
In Turkije moeten alle kinderen die jonger zijn dan 10 jaar, korter zijn dan 1,50 meter of minder wegen dan 36 kg gebruik maken van een autostoel. Tevens mogen kinderen niet voorin vervoerd worden. Kinderen tot 3 jaar mogen wel voorin vervoerd worden wanneer zij gebruik maken van een achterwaartse autostoel.

 

Bekijk alle autostoelen