Project Veilig Moederschap

 

Het project Veilig Moederschap pleit bij de regionale overheidsinstellingen voor betere bereikbaarheid en beschikbaarheid van medische voorzieningen. De zogeheten Community Based Organizations (CBO's), plaatselijke vrouwengroepen, zetten zich in voor moeders en kinderen. Ze gaan in gesprek met dorpsleiders, religieuze leiders en proberen zo te werken aan een andere houding richting (zwangere) vrouwen. Tegelijkertijd zijn ze de spreekbuis richting de overheid. De vrouwen van de CBO doen een beroep op de overheid om landelijke wetten en regels - die er al zijn! - ook uit te voeren in de afgelegen gebieden van het Fakirhat-district. Om die rol goed te vervullen krijgen ze goede trainingen. Zo worden deze vrouwen echte belangenbehartigers van kwetsbare vrouwen en geven ze ook concrete hulp, bijvoorbeeld door voedingsadviezen te geven.

 

 

"Met het project Veilig Moederschap worden veilige bevallingen mogelijk gemaakt."

 

Context Bangladesh

• Bangladesh heeft 166 miljoen inwoners

• Bangladesh is 4x zo groot als Nederland

• Bangladesh staat op de 142e plaats in 'The global human development report'. Deze ranglijst bestaat uit 187 landen en is gebaseerd op diverse indicators zoals onderwijs, gezondheid en economische welstand. Nederland staat op 5e plaats.

• 43,2% van de inwoners is Analfabeet

• 32% van de bevolking leeft onder de armoedegrens

• Bangladesh heeft te kampen met heel veel regen en overstromingen

 

Medische situatie rondom geboortes in Bangladesh

• Er zijn weinig artsen en verloskundigen. Meestal bepalen mannen of (schoon)ouders of de zwangere vrouw medische zorg mag krijgen.

• Klinieken zijn met name in de stad en niet op het platteland gesitueerd. In gebieden met slechte bereikbaarheid is de dokter dus vaak ver weg. Bangladesh heeft op landelijk niveau veel regelingen voor moeder- en kindzorg, maar toch is de theorie mooier dan de praktijk.

• Er bestaat geen zwangerschapsverlof

• Zwangere moeders werken noodgedwongen door tot aan de bevalling

• Zwanger zijn is in Bangladesh een kwestie van leven of dood!

 

Babypark biedt elke week 30 moeders toegang
tot medische zorg. Helpt u mee?

 

Vrouwen in Bangladesh sterven 40 keer vaker dan Nederlandse vrouwen in het kraambed. jaarlijks redden 30 op de 1000 kinderen het niet. En als het kind er eenmaal is, liggen de gevaren nog steeds op de loer. Voor moeder én kind. De Sterfte van kinderen onder de vijf jaar bedraagt 40 op de 1000. Bengaalse vrouwen hebben uw steun nodig, want zwanger raken is voor hen een waagstuk, een kwestie van leven of dood. Al voor 15 euro biedt u één zwangere vrouw in Bangladesh toegang tot medische zorg!

 

 

 

 

"De jonge moeder Asma Begum vertelt over een groot verschil dat het project Veilig Moederschap in haar leven heeft gemaakt..."

 

Lokale partner CSS

Voor het project Veilig Moederschap in Bangladesh werkt Woord en Daad samen met lokale partnerorganisatie CSS. Deze christelijke hulporganisatie is al vele jaren partner van Woord en Daad. CSS biedt armen buiten de stad laagdrempelige gezondheidszorg. Dit doet zij met behulp van gezondheidsklinieken. In deze klinieken kunnen zwangere vrouwen bevallen. Geïnspireerd en gemotiveerd door de christelijke opdracht om recht te doen, wil CSS ongelijkheid in de samenleving bestrijden. Gezondheidszorg moet voor iedereen toegankelijk worden!

 

Verandering

Gelukkig is er ook goed nieuws. Onder meer dankzij de inspanningen van de goededoelenorganisaties komt er meer oog voor de positie van de vrouw. Mensen krijgen meer kennis, ook door toegang tot media. Vooral als een familie hoger opgeleid is zie je de patronen veranderen. De overheid spant zich in om vrouwen een stem te geven, ook in de lokale situaties. Ze werkt eraan om de diepgewortelde overtuigingen in de maatschappij, die het leven van vrouwen op het spel zetten, te veranderen.

 

 

4 Vragen aan Suma, moeder van een 1-jarige dochter

 

Suma Khatun uit Bangladesh is 20 jaar en in verwachting van haar tweede kind. Een spannende tijd voor haar. Een kindje krijgen is altijd bijzonder, maar in Bangladesh is het risico ook nog eens een stukje groter. Verloskundige begeleiding is daar niet vanzelfsprekend…! Met alle gevolgen van dien. We stelden haar een aantal vragen.

 

Hoe word je in Bangladesh voorbereid op het zorgen voor je kindje?

Voordat ik in aanraking kwam met het project, wist ik heel weinig over het moederschap. Wat moest ik wel en niet doen tijdens mijn zwangerschap? Waar moest ik naartoe als er iets mis ging? Wat waren de risico's? Ik wist het niet, en ook mijn moeder en zussen wisten het niet. Persoonlijke hygiëne is erg belangrijk, maar ook daar wisten we weinig van.

 

Vind je dat je voldoende informatie krijgt over voeding en leefstijl tijdens een zwangerschap?

Ik wist niet wat goed was voor mijn baby, maar ook al wist ik het: ik at wat mijn man kon betalen. Dat was soms te weinig, maar meer kon ik simpelweg niet verwachten. Tijdens het project voor Veilig Moederschap vertelden de projectmedewerkers ons welke groenten en fruit we het best konden eten en hoe we aan dit eten konden komen voor een schappelijke prijs.

 

Welke rol speelt je familie in het krijgen van informatie en in je zwangerschap?

Mijn familie is belangrijk voor me, we wonen allemaal vlak bij elkaar. Echter, voorheen kon mijn familie me ook geen advies geven, want ze hadden geen goede medische kennis. Door het project is daar verandering in gekomen. Nu deel ik mijn kennis met andere zwangere vrouwen.

 

Maakte je je zorgen over de medische faciliteiten tijdens je bevalling?

Voorheen was het krijgen van een baby voor ons een kwestie van leven of dood. Soms ging een bevalling goed, maar ook vaak genoeg ging het fout. Gelukkig bracht het project hier verandering in. Vrouwen in onze gemeenschap zijn nu van de gevaren op de hoogte en durven nu ook te vragen om advies en medische zorg. Daardoor sterven er gelukkig minder moeders en baby's.

 

Steunt u deze moeders?

 

Steun het project Veilig Moederschap in Bangladesh. Al voor 15 euro geeft u één zwangere vrouw toegang tot medische zorg. Ze heeft het nodig! Doneer via www.woordendaad.nl/veiligmoederschap of IBAN NL64 RABO 0385 4870 88 o.v.v. Veilig Moederschap Bangladesh.

 

Doneer!