Veiligheid algemeen

Om de gevaren in jouw huis te ontdekken is het goed om je eens te verplaatsen in de leefwereld van je kind. Kruip daarom eens een rondje door de woonkamer of ga op je buik op de keukenvloer liggen. Opeens zie je allemaal stopcontacten, zie je een aansteker liggen die je zo kunt pakken en zie je dat je eigenlijk best makkelijk in de vensterbank zou kunnen klimmen omdat er een hocker voor staat. Tijd voor actie!

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Een veilig huis

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend gezegde. Zorg daarom voor een opgeruimd huis waar in elk geval geen kleine dingetjes op de vloer liggen die je kindje in zijn mond zou kunnen stoppen. Bundel snoeren en verstop deze zoveel mogelijk en zorg ervoor dat je stopcontacten afdekt. Met behulp van afdekplaatjes is het afdekken van een stopcontact een fluitje van een cent. Om de veiligheid te vergroten is het aan te raden om door je hele huis rook- en brandmelders op te hangen. Door de deurkruk omhoog te zetten kun je een ruimte ontoegankelijk maken voor je kindje. In de app ‘Veilig Groot Worden’ van VeiligheidNL vind je handige tips per ruimte in huis en passend bij de leeftijd van je kindje.

Huisdieren

Hebben jullie een huisdier? Laat deze nooit alleen met je kindje. Hoe lief hij ook richting je kindje is als je er bij bent, een dier blijft onbetrouwbaar. Als jij in de buurt bent kun je je kindje gerust met het dier laten spelen maar bedenk dat een poes of hond de grijpgrage handjes van je kind niet altijd even leuk vindt.

Ook voor opa & oma en de oppas

Al deze tips gelden overigens niet alleen voor jullie, maar ook voor opa & oma en de oppas. Na het toepassen van deze veranderingen is je huis kindvriendelijk. Blijf echter altijd alert en controleer regelmatig of je huis nog steeds veilig genoeg is. Overweeg eens om een cursus (kinder)EHBO te gaan volgen of download de EHBO app van het Rode Kruis. Zo leer je hoe je adequaat kunt handelen wanneer zich een incident voordoet.

Algemene checklist

  • 1. Bundel snoeren en verstop deze zoveel mogelijk
  • 2. Dek stopcontacten af met afdekplaatjes
  • 3.Voorzie je huis van rook- en brandmelders
  • 4.Zet de deurkruk omhoog als je een ruimte ontoegankelijk wilt maken voor je kindje
  • 5.Laat je kindje nooit alleen bij je huisdier
  • 6.Pas deze veiligheidstips niet alleen toe in je eigen huis, maar ook bij opa & oma en de oppas
  • 7.Blijf alert en controleer regelmatig of je huis nog steeds veilig genoeg is
  • 8.Overweeg een EHBO cursus of download de EHBO app