Veiligheid in de badkamer

Als er één plek in huis is waar een kans bestaat op uitglijden en andere ongelukken dan is dat in de badkamer. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat je kindje nooit alleen in de badkamer is.

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Uitglijden

In de badkamer is er een grote kans op uitglijden. Maak daarom gebruik van anti-slip matten, ook onder de douche en in bad. Kinderen kunnen verdrinken in een laagje water van slechts enkele centimeters. Houd je kindje daarom constant in de gaten.

Temperatuur van het water

Controleer altijd de temperatuur van de douche of het bad voordat je je kindje onder de kraan houdt. Met een thermostaatkraan heb je altijd een constante temperatuur, dat is veiliger voor je kindje. Heb je als laatste heet water gebruikt? Laat de kraan dan altijd nog even lopen met koud water zodat je bij je volgende douchebeurt niet verrast wordt door een hete straal. Laat direct na gebruik het bad weer leeglopen.

Opgeruimd staat netjes

Zorg voor een opgeruimde badkamer. Rondslingerende medicijnen, een nagelknipper, scheermesjes of make-up is voor je kindje erg interessant maar kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook shampoo’s kun je beter buiten het bereik van je kindje opbergen. Je kunt er voor kiezen om een kastje met een slot op te hangen voor de meest risicovolle producten zoals bijvoorbeeld medicijnen.

Checklist voor op de badkamer

  • 1. Laat je kindje nooit alleen in de badkamer en houd je kindje continu in de gaten
  • 2. Gebruik anti-slip matten, ook onder de douche en in bad
  • 3.Controleer de temperatuur van het water en gebruik een thermostaatkraan
  • 4.Laat na gebruik van warm water de kraan met koud water nog even lopen
  • 5.Laat direct na gebruik het bad leeglopen
  • 6.Zorg voor een opgeruimde badkamer
  • 7.Berg risicovolle producten zoals medicijnen op in een kastje met een slot