Veiligheid in de keuken

Per dag breng jij - en je kindje dus waarschijnlijk ook - heel wat tijd door in de keuken. In deze ruimte bevinden zich warmtebronnen en behoorlijk wat elektrische apparaten. Dat vraagt om enkele maatregelen wanneer je een kindje in huis hebt.

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Warme en scherpe voorwerpen

Zet warme pannen en apparaten die warm worden zoals een tosti-ijzer en waterkoker altijd buiten het bereik van je kindje. Zorg ervoor dat de handvatten van steel- en braadpannen niet uitsteken, om te voorkomen dat je kindje erbij kan. Heb je de oven aan staan? Zorg er dan voor dat je kindje zich niet aan de deur kan branden en plak eventueel een speciale sticker op de oven. Vergeet niet dat een oven na gebruik nog lange tijd warm blijft. In een opgeruimde keuken gebeuren minder ongelukken. Ruim daarom scherpe voorwerpen zoals vorken, scharen en messen direct op na gebruik. Zorg ook voor een veilige opbergplek voor lucifers en aanstekers.

Keukenkastjes

In de keukenkastjes bewaar je waarschijnlijk producten die je kindje beter niet in zijn mond kan stoppen. Denk aan wasmiddel, schoonmaakmiddelen of andere huishoudchemicaliën. Je kunt deze kastjes eenvoudig blokkeren met een veiligheidshaakje. Een andere mogelijkheid is om de producten in de hoogste kastjes op te bergen zodat je kindje er niet bij kan. Vergeet niet dan oudere kinderen op een stoel of het aanrechtblad kunnen klimmen en er dan als nog bij kunnen.

Nieuwsgierigheid bevredigen

Om de nieuwsgierigheid van je kindje te bevredigen kun je ervoor kiezen om één kastje wel toegankelijk te maken voor je kindje. Je kunt hierin bijvoorbeeld plastic bordjes en bekers opbergen. Omdat je kindje wel in dit kastje mag kijken en met de inhoud mag spelen worden de andere kastjes vanzelf minder interessant.

Uit de gevarenzone

Het is prettig als je kindje tijdens het koken niet in de buurt van het keukenblok komt. Misschien kun je je kindje wel een half uurtje laten spelen in de box, wipstoel of de kinderstoel zodat je kindje geen gevaarlijke streken uit kan halen.

Checklist voor in de keuken

  • 1.Zet pannen en warme apparaten buiten het bereik van je kindje
  • 2.Zorg dat je kindje zich niet kan branden aan een warme oven
  • 3.Ruim scherpe voorwerpen, lucifers en aanstekers direct op na gebruik
  • 4.Blokkeer kastjes waar potentieel gevaar zoals huishoudchemicaliën achter schuilt
  • 5.Richt één kastje in met spulletjes waar je kindje wél mee mag spelen
  • 6.Zorg er eventueel voor dat je kindje tijdens het koken niet in de keuken is