Veiligheid op de slaapkamer

De babykamer is naast slaapplaats ook de plek waar je je kindje verschoont, aankleedt en misschien wel voedt. Met deze praktische tips maak jij van de slaapkamer van je kindje een veilige, kindvriendelijke ruimte.

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Een goede plek voor commode en ledikant

Plaats de commode en het ledikant niet naast het raam of de verwarming en niet in de buurt van koordjes van de gordijnen of zonnewering.

Veilig slapen

Laat je baby altijd op zijn rug slapen. Als je kindje slaapt kun je niet continu in de buurt van je kindje blijven. Met een babyfoon kun je vanaf een afstandje een oogje in het zeil houden. Een babyfoon geeft een signaal wanneer je kindje geluid maakt. Zo wordt je direct gealarmeerd wanneer je kindje huilt. Er zijn babyfoons met en zonder camera verkrijgbaar.

Commode en wandrek

De commode is een meubelstuk dat je in de eerste 2 levensjaren van je kindje intensief gebruikt. Laat je kindje nooit alleen op de commode liggen. Zorg daarom dat je alle spullen die je nodig hebt voor het aankleden en verschonen van je kindje binnen handbereik hebt liggen, bijvoorbeeld in de bovenste lade van de commode. Je kunt boven de commode een wandrek ophangen. Zorg ervoor dat je dit wandrek niet te laag bevestigt. Je kindje groeit als kool en voordat je het weet kan je kindje bij de spulletjes die op het wandrek staan. Als je bang bent dat er spulletjes van het wandrek af vallen kun je er ook voor kiezen om helemaal geen wandrek op te hangen.

Verlichting

Goede verlichting in de babykamer schept een geborgen gevoel en vergroot de veiligheid. In een donkere kamer kun je jezelf tenslotte gemakkelijk ergens aan bezeren. Als je kindje ouder wordt en ‘s nachts zelf naar het toilet of naar jullie slaapkamer gaat biedt een nachtlampje uitkomst.

Geen dekbed maar slaapzak

Het is belangrijk om het ledikant of wieg van je kindje op een veilige wijze op te maken. Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed en kussen voor je kindje, maar alleen een laken en een deken. Trapt je kindje de dekens van zich af? Kies dan voor een slaapzak, passend bij het seizoen. Dat betekent een dikke slaapzak met lange mouwen voor de winter en een mouwloos exemplaar voor de zomermaanden.

Klamboe

Met een klamboe om het bedje heen bescherm je je kindje tegen insecten. Zorg ervoor dat je kindje niet bij de klamboe of het hemeltje kan. Maak je kindje nooit vast aan het bed om te voorkomen dat je kindje gaat omrollen of uit bed klimmen. Je kindje kan dan vast komen te zitten.

Ideale kamertemperatuur

In de eerste weken na de geboorte slaapt je kindje het prettigst bij een temperatuur van 20℃. Na 2 maanden is een temperatuur van 16-18℃ ideaal. Je kunt in de babykamer een temperatuurmeter ophangen maar je kunt de temperatuur ook meten met de badthermometer. Ook de babyfoon heeft vaak een functie om de kamertemperatuur te meten.

Checklist voor op de slaapkamer

 • 1.Plaats het ledikant en de commode niet bij het raam of de verwarming
 • 2.Laat je baby op zijn rug slapen
 • 3.Met een babyfoon kun je vanaf een afstandje je kindje in de gaten houden
 • 4.Laat je kindje nooit alleen op de commode liggen
 • 5.Bevestig een wandrek boven de commode niet te laag
 • 6.Zorg voor goede verlichting en een nachtlampje
 • 7.Maak het bedje op met een laken en deken, niet met een dekbed
 • 8.Schopt je kindje de dekens van zich af? Kies dan voor een slaapzak
 • 9.Gebruik een klamboe als bescherming tegen insecten
 • 10.Zorg ervoor dat je kindje niet bij de klamboe of het hemeltje kan
 • 11.Maak je kindje nooit vast aan het bed
 • 12.Zorg voor een goede temperatuur op de babykamer