Veiligheid bij de trap

Kinderen zien geen gevaar. Een trap is voor veel kindjes eerder een leuke speelplek dan een gevaarlijke plek. Met enkele preventieve maatregelen voorkom je dat je kindje van de trap valt.

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Gebruik traphekjes

Plaats zowel onderaan als bovenaan de trap een traphekje en gebruik deze ook altijd. Denk hierbij ook aan de trap naar zolder en de trap naar de kelder.

Leren traplopen

Vanaf het moment dat je kindje kan lopen kun je je kindje ook leren traplopen. Wanneer je kindje goed zelfstandig trap kan lopen wordt de kans op een ongeluk al een stuk minder. Loop bij het oefenen achter je kindje als jullie naar boven gaan en voor je kindje uit als jullie naar beneden gaan. Zo kun je je kindje opvangen wanneer het mis zou gaan.

Een veilige trap

Zijn de traptreden glad? Je zou ze kunnen beplakken met anti-slip materiaal. Als jullie een trap hebben met openingen tussen de traptreden zou je deze (tijdelijk) dicht kunnen maken. Zo voorkom je dat je kindje tussen de treden door kan glijden.

Voorkom struikelen

Zorg ervoor dat er geen spullen op de trap liggen waar je kindje over zou kunnen struikelen. Ook goede verlichting voorkomt struikelen op de trap.

Checklist voor bij de trap

  • 1.Plaats onder én boven aan alle trappen in huis traphekjes en gebruik deze altijd
  • 2.Kan je kindje lopen? Leer je kindje dan ook traplopen
  • 3.Beplak gladde traptreden met anti-slip materiaal
  • 4.Maak openingen tussen de traptreden (tijdelijk) dicht
  • 5.Zorg voor een opgeruimde trap en voldoende verlichting