Veiligheid onderweg

Samen op pad gaan met je kindje is altijd erg leuk. Een familiedag, een weekendje of een mooie wandeling door het bos leveren vaak onvergetelijke momenten op. Ook buiten huis kunnen er gevaarlijke situaties voordoen bij het gebruik van een autostoel, wandelwagen of de fiets. Met deze tips kun jij er veilig op uit gaan met je kindje.

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Auto

Kies het juiste autostoeltje

Als je je kindje vervoert in de auto is het in Nederland verplicht om gebruik te maken van een autostoeltje totdat je kindje minstens 1,35 meter lang is. Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen op basis van gewicht en lengte zodat je kindje altijd in een goed passend autostoeltje zit. Vanaf 1,20 meter mag je kindje ook vervoerd worden op een zitverhoger. Gebruik uitsluitend autostoeltjes die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.

Betrokken bij een aanrijding

Is een autostoeltje betrokken geweest bij een aanrijding? Koop dan een nieuw autostoeltje. Ook al zie je geen beschadigingen aan de buitenkant, binnenin de autostoel kan er van alles mis zijn. Als je twijfelt kun je altijd even terug gaan naar de winkel. Wees extra voorzichtig met 2e hands autostoeltjes. Je weet nooit zeker of deze betrokken zijn geweest bij een ongeval.

Veiligheidsgordels

Doe altijd de veiligheidsgordel van het autostoeltje zo strak mogelijk vast. Er mogen niet meer dan 2 vingers kunnen tussen de gordel en je kindje. Voor je kindje is dit niet zielig, hoogstens minder comfortabel omdat de beweegruimte wordt beperkt. Toch is dat minder zielig dan wanneer je kindje letsel zou oplopen bij een ongeluk omdat de gordels niet strak genoeg zaten.

Kinderslot

Indien de deuren van je auto zijn voorzien van kinderslot is het aan te raden om hier gebruik van te maken. De deuren kunnen dan niet van binnenuit geopend worden maar uitsluitend vanaf de buitenkant.

Achterwaars vervoeren

Baby’s worden altijd achterwaarts vervoerd en ook autostoeltjes voor peuters en kleuters bieden steeds vaker die mogelijkheid. Achterwaarts vervoeren heeft als voordeel dat de klap bij een aanrijding wordt verdeeld over de hele rug en niet alleen door de (nog zwakke) nek van je kindje. Vervoer je je kindje achterwaarts op de bijrijdersstoel voorin de auto? Schakel dan de airbag uit op die plaats.

Pauzeren

Het is voor de ontwikkeling van je kindje het beste om iedere 2 uur even te pauzeren en je kindje uit het autostoeltje te halen. Je kindje kan dan even zijn armen en benen strekken. Dat geldt vooral voor baby’s in een groep 0 autostoeltje maar is ook aan te raden voor oudere kinderen.

Checklist auto

 • 1.Kies een autostoeltje dat past bij het gewicht én de lengte van je kindje (<1,35 meter)
 • 2.Controleer of het autostoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnormen
 • 3.Gebruik geen autostoeltje dat betrokken is geweest bij een aanrijding
 • 4.Wees daarom extra voorzichtig met 2e hands autostoeltjes
 • 5.Doe de veiligheidsgordels vast met max. 2 vingers ruimte tussen kind en gordel
 • 6.Maak gebruik van het kinderslot op de deuren van de auto
 • 7.Vervoer je je kindje achterwaarts op de bijrijdersstoel? Schakel op die plaats de airbag uit
 • 8.Vervoer je kindje achterwaarts tot min. 9 maanden, maar het liefst tot 15 maanden
 • 9.Pauzeer iedere 2 uur

Wandelwagen

Gebruik de gordels én veiligheidsbeugel

Iedere buggy of kinderwagen is voorzien van een 3-punts of 5-punts veilgeheidstuigje. Maak hier altijd gebruik van. Vaak heeft de wandelwagen ook een veiligheidsbeugel.

Ventilatie

Veel buggy’s en kinderwagens zijn voorzien van een grote kap. Deze beschermt je kindje tegen wind, zon en regen. Controleer altijd of je kindje nog wel voldoende frisse lucht kan inademen wanneer je de kap helemaal uitgeklapt hebt of wanneer je gebruik maakt van een regenhoes over de kinderwagen.

Bagage

Veel mensen hangen naast een luiertas ook extra bagage aan de duwbeugel van hun wandelwagen. Hier is een kinderwagen niet altijd op berekend. Wanneer het gewicht aan de duwbeugel zwaarder wordt dan je kindje of wanneer je je kindje uit de wandelwagen haalt kan de wandelwagen kantelen. Om dit te voorkomen kun je voor extra bagage het beste gebruik maken van de boodschappenmand onder de wandelwagen.

Checklist wandelwagen

 • 1.Maak altijd gebruik van het veiligheidstuigje én de veiligheidsbeugel
 • 2.Zorg altijd voor voldoende frisse lucht
 • 3.Wees voorzichtig met extra bagage aan de duwbeugel i.v.m. het kantelen van de wandelwagen.

Fiets

Veiligheid

Gebruik altijd een fietsstoeltje of fietskar om je kindje op de fiets te vervoeren. Je kindje meenemen op de fiets in een draagdoek of draagzak lijkt misschien handig maar is erg gevaarlijk. Een valpartij is soms onoverkomelijk en hoeft niet altijd jouw schuld te zijn. Gebruik alleen fietsstoeltjes en fietskarren die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm.

Spaken

Per jaar komen er bijna 3000 kinderen met hun voet tussen de spaken van het achterwiel, zo blijkt uit cijfers van de ANWB. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de voeten van je kindje altijd vast te zetten in de voetensteunen van het fietsstoeltje.

Slapen op de fiets

Het is bijna niet te voorkomen dat je kindje op de fiets in slaap valt. Zorg daarom voor een kussentje om het hoofd en de nek van je kindje te ondersteunen als hij onderweg in slaap valt.

Stabiliteit

Laat je kindje nooit in het fietsstoeltje zitten als jij de fiets op de standaard zet, ook niet als je een brede standaard hebt. Heb je boodschappen gedaan? Doe dan eerst de boodschappen in de fietstassen voordat je je kindje in het fietsstoeltje zet. Houd er rekening mee dat de fiets een beetje kan gaan steigeren en minder makkelijk stuurt vanwege het extra gewicht.

Checklist fiets

 • 1.Gebruik altijd een fietsstoeltje of fietskar om je kindje te vervoeren op de fiets (geen draagdoek!)
 • 2.Gebruik alleen fietsstoeltjes en fietskarren die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm
 • 3.Maak de voeten van je kindje vast aan het fietsstoeltje
 • 4.Laat je kindje nooit op de fiets zitten als de fiets op de standaard staat
 • 5.Doe eerst de boodschappen in de fietstassen en zet daarna pas je kindje in het fietsstoeltje
 • 6.Houd rekening met het feit dat de fiets minder makkelijk stuurt en kan gaan steigeren vanwege het extra gewicht