Veiligheid in de woonkamer

In veel huizen met kleine kinderen transformeert de woonkamer bijna dagelijks tot speelkamer. Een goede reden om deze ruimte in huis kindvriendelijk en veilig in te richten! Veel kindjes spelen graag op de grond. Zorg daarom voor een schone vloer en ruim rondslingerende spullen op.

 

Download de handige checklist

veiligheid algemeen

Kindvriendelijke kasten, tafels en lades

Controleer of de kasten en tafels in de woonkamer scherpe hoeken hebben en dek deze indien nodig af. Het kan lelijke wonden opleveren wanneer je kindje met zijn hoofd hier tegenaan stoot. Controleer ook even of je meubels stevig staan. Valt de boekenkast bijvoorbeeld niet om wanneer er een peuter aan één van de planken gaat hangen? Maak eventueel de meubels vast aan de muur. Probeer ook even uit of je de lades van je kasten er volledig uit kunt trekken. Is dat het geval? Voorzie de lade dan van een ladestopper om te voorkomen dat er ongelukken gaan gebeuren. Zet nooit spullen op de rand van een kast of tafel zodat je kindje het er gemakkelijk af kan pakken. Zet daarom glazen, mokken, bloemen, en kleine voorwerpen altijd op het midden van de tafel.

Warmtebronnen

Niet alleen in de keuken zijn warmtebronnen, ook de woonkamer is verwarmd. Oudere kindjes kun je leren wat ‘heet’ en ‘au’ betekent, maar kinderen jonger dan een jaar of 2 zien geen enkel gevaar. Met een systeemhek kun je het gedeelte van de woonkamer waar de kachel zich bevindt eenvoudig afschermen. Kijk ook altijd uit met brandende kaarsen. Een rennend kind is tenslotte erg onberekenbaar. Voor de zekerheid kun je ook kiezen voor kaarsen met een LED lampje.

Checklist voor de woonkamer

  • 1. Zorg voor een schone, opgeruimde vloer
  • 2. Dek scherpe hoeken van meubels af
  • 3. Maak eventueel de meubels vast aan de muur
  • 4. Voorzie lades indien nodig van een ladestopper
  • 5.Zet glazen, mokken, bloemen etc. altijd op het midden van de tafel
  • 6.Scherm de kachel en open haard af
  • 7.Pas op met brandende kaarsen, kies eventueel voor kaarsen met een LED lampje